ERP’nin Açılımı

Son günlerde, özellikle KOBİ ve orta ölçekli firmaların kullandığı bir sistem ön plana çıkmaktadır. ERP olarak kısaltılmış bu sistemin adını fazlaca duymaktayız. Kullanım alanı gittikçe genişlemektedir.  ERP’nin açılımı, İngilizce Enterprise Resource Planning kelimelerinin kısaltılmasından ibarettir. Bu terimi Türkçe ifade edersek Kurumsal Kaynak Planlama tabiri uygun olacaktır. Bir kurumdaki insan kaynakları kullanımında, kurum yönetimine destek sağlayan yazılımlardır. Burada bahsedilen, iç içe geçmiş yönetim sistemleridir. Bu sistemler, firmaların sahip olduğu kaynakları en verimli şekilde kullanabilmeleri için tasarlanmıştır. Bütünleşik bir sistem olması nedeniyle, firmalara karar almada büyük kolaylıklar sağlar.

ERP, kurumsal firmaların işini kolaylaştıran, verimliliği artıran ve son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz bir kavramdır. İşletmelerde üretimin devamlılığını sağlamak esastır. Bu da etkili ve doğru bir planlama ile gerçekleşir. ERP de, bu planlamanın en kısa sürede yapılması ihtiyacından doğmuştur. Bu sistem, bir kurumsal firma için gerekli olan işgücü, araç gereçler ve makinelerin en doğru şekilde kullanılmasına olanak sağlar.

 

ERP sistemlerine satıştan insan kaynaklarına, üretimden stok yönetimine her bölümden yönetici ulaşabilir. Birbirleriyle bağlantılı ya da farklı çalışma alanına sahip bölümler, bu sistem sayesinde tek bir çatı altında buluşur. Çünkü bilgiler tek bir veritabanında toplanır. Bu da etkin ve hızlı bir iletişimi mümkün kılar.

ERP’nin açılımı, bir planlamadan bahsetse de, bu sistem aslında idare sistemidir diyebiliriz. Çünkü bu sistem planlama yapmak için veri sağlar. Bu veriler değerlendirilerek kar-zarar dengesi önceden görülebilir. Bu da firmaların risk yönetimi yapmasını kolaylaştırır. Meydana gelebilecek her türlü hatalar için önlemler alınıp farklı bir yol izlenebilir.

ERP’nin açılımı, İngilizce Enterprise Resource Planning olsa da, bu terim KKP olarak da kısaltılır. Burada iki K ile ifade edilen kurumsal kaynaktır. KKP sistemi içinde genelde şu uygulamaları barındırır: satış, satın alma, üretim, finans, maliyet muhasebesi, depo yönetimi, kalite kontrol…

KKP sistemlerinin kullanımı kolaydır. İki veya daha fazla yazılım birleştirilerek tek bir yazılım olarak da hazırlanabilir. Bu şekilde oluşturulmuş KKP sistemlerine, KKP yazılım paketleri denir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.