Tasarımda Denge

Tasarımı en planda tutan faktörlerden biri de dengedir. Nesnelerin – renklerin – doku ve boşlukların görsel ağırlıklarına uyumlu hale getirmek ve kompozisyon ahengine uygun bir görüntü kazanılması anlamlarına gelmektedir. Tasarım da ki bütün her şey farklı öğeler kullanılarak görsel ve psikolojik dengeye ulaşmanın en iyi rolüdür.

Görsel Ağırlık

Fiziksek ağırlık yer çekimlerin de bir nesnenin uygulayacak olan kuvvetlerin bir ölçüsüdür. Tasarım öğelerin de iki boyutlu nesnelerin kütleye sahip olmadıkları ve bu sebep den dolayı herhangi bir fiziksel ağırlığın sebebi değildir. Görsel ağırlıkların da bir atsarım elementlerin de dikkat çekmek amacın da uygulanmakta olan kuvvetlerin ölçütüdür. Bir tasarımların elementlerin de ki dikkat çekmesi ne kadar önemliyse görsel ağırlı açısından o kadar büyük olmaktadır.

Görsel Yönlendirme

Görsel yönlendirme dediğimiz ziyaretçinin dikkat etmesini istediğiniz noktayı yönlendirmek açısından etkilidir. Görsel yönlendirme açısından görselin gücü hissedilen yönü olarak bilinir. Görsel ağırlığına benzer bir konu altın da kompizisyonun belirli kışı göstermektedirler.

Denge çeşitleri

Denge çeşitleri simetrik, asimetrik, dairesel ve kristalografik olmak üzere dört ana kategori altın da işlenmektedir.

Simetrik Denge

Aynı derecede ki öğelerin eşit olarak yerleştirilmesine simetrik dengelerin olmasın adenmektedir. Simetrik dengeleme tekrarlama yollarıyla dengeyi sağlamış ve bu nedenlerden dolayı byük bir ölçüde istikrarlı ve düzenli bir bir görünüm elde etmek açısından her zaman çok ilgi çekici yöntem olduğu söylenemez.

Asimetrik Denge

Kompizisyonda ki görüntülerin eşit olamayan görsel ağırlıkların genel olarak oluşturmakta oldukları görüntülere asimetrik denge denmektedir. Asimetrik denge her zaman her daim dinamik ve gerilimli bir görünüm elde etmek için kullanılmaktadırlar. Modernizm hareket enerji ve canlılık duygularını da çağrıştırmaktadır.

Dairesel Denge

Dairesel denge öğelerin ortak bir merkezlerden yayılmadan ortaya çıkan. Bütün görseller ortak bir merkezden yayılarak yine aynı merkezlere yayıldıktan sonra aynı merkeze geri döndüğü zaman da bu sistemler de odak ve çekim noktalarını korumak daha kolaydır.

Kristalografik Denge

Mozaik denge olarak da bilinmekte olan kristalografik denge eşit ağırlıklar da öğeleri tekrarlayarak tasarım da grid oluşturulmasın da ve dengeyi sağlayan amaçlardandır. Kristalografik kullanılarak oluşturulmakta olan tasarımların odak noktalarında bulunmamaktadır. Grid sistem kullanmanız tasarımlarınızı organize etmeniz en iyi yollardan biridir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.