Php Nedir?

Php kısaca web teknolojilerinde sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir. Bu programlama dilinin eski adı “kişisel anasayfa” iken bu ismini günümüzde yerini “hypertext preprocessor” ismine bırakmıştır. Bu dil ile işlevsiz olan web sayfalarını daha dinamik bir hale sokabiliriz. Peki bu dil ortaya nasıl çıktı? Bu dil Danimarkalı bir yazılımcı olan Rasmus Lerdorf tarafından yazılmış ve şuan geliştirilmesi topluluk tarafından yapılmaktadır. Bu topluluğun ismi Php topluluğudur. Bu temel bilgilerin yanı sıra bu dil ile yapabilecekleri aşağıda detaylı bir şekilde incelebilirsiniz.

php.png

Php ile Neler Yapılabilir?

Bu dil ile daha çok web tabanlı uygulamalar yapabilirsiniz. Bunun yanında dinamik ve çok sade olan web sayfalarınızı bu dil yardımıyla veri tabanı ilişkisi yaparak sitelerinizi daha dinamik bir hale sokabilirsiniz. Dinamik bir hale gelen bu web sayfaları kullanıcılar tarafından daha sevilecektir.

Bu dil kullanılmadan yapılan web sayfalarında her sayfa için ayrı bir tasarım yapılmaktaydı bu durum bizleri zamandan bakımından büyük bir uğraşa sokmaktaydı. Fakat bu dil yardımıyla yapılan sayfalarda böyle bir uğraşa gerek kalmayacak bu yöntem ile aynı zamanda zamandan da büyük oranda kar etmiş olacağız.

Programlama dillerinin de amacı tam olarak bu değil miydi zaten?

Bu dil ile yapılmış projelere örnek vermek gerekirse bu dil ile yapılmış birçok web sitesi bulunmakta. Bunların başında e-ticaret yazılımları geliyor. E-ticaret yazılımların yanı sıra günümüzde kullandığımız web üzerindeki sosyal medya sitelerinin bile birçoğu bu dile ihtiyaç duymakta. Bu sosyal medya sitelerine örnek olarak facebook, twitter, youtube gibi sektöründe öncü firmalar gösterilebilir. Bunların dışında bu dillerle crm erp yazılımları gibi firmaların işini büyük oranda çözecek yazılımlarda yapılabilmekte.

Php ile Veritabanı İlişkisi

Günümüzde bu dilin rakiplerine oranla daha popüler olmasındaki başlıca neden olarak birçok veri tabanıyla ilişkili bir biçimde çalışması gösterilebilir. Bizlere geniş bir veritabanı desteği sunan bu dilin en çok benimsediği veritabanı mysql’dir. Php ile bir bütün içinde ve hızlı çalışması bu veritabanı yönetiminin popülerleşmesine olanak vermiştir.

Bunun yanı sıra php de bulunan PDO kodu ile diğer veritabanı yönetimleriyle de çalışabilirsiniz. Fakat ufak yönetilebilir olduğundan birçok firma projeler kodlarken mysql veritabanını kullanmakta. Bu durum sizleri korkutmasın çünkü birçok veri tabanı aynı mantık üzerine kuruludur. Bunlar tabloya veri ekleme, silme, güncelleme vs. Bunların dışında bu dilin kullanmamızdaki başlıca avantajları da aşağıdaki yazımızda inceleyebilirsiniz.

php-1200x640.jpg

Bu Dilin Avantajları

Bu dilin birçok avantajı bulunmakta bunlardan başlıcası olarak dilin açık kaynak kodlu olması gösterilebilir. Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle herkes tarafından geliştirildiğinden dolayı herhangi bir sorunda bu sorunun çözümünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Aynı zamanda açık kaynak olması bu dili sürekli geliştirilebilir olduğunun bir göstergesidir.

Php bir Linux tabanlı dildir. Fakat bu durum onu kullanması zor bir hale sokmaz. Bu dili tüm sunucularımızda rahatlıkla kullanabiliriz.

Yukarıda da belirttiğim gibi sürekli olarak bu dilin gelişmesinden dolayı herhangi bir sorunda kaynak sıkıntısıyla karşı karşıya kalmazsınız.

Dilde bulunan gelişmiş sınıflar yardımıyla başka tür dosya formatlarını açabilir. Bu açtığınız dosyalarda birçok düzenleme, okuma işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.

Bunların dışında bu dil ile ortaya bir proje çıkarmak istediğiniz de Github dan bu dil ile geliştirilmiş projelere bakıp kafanızda bir takım profil oluşturabilirsiniz.

Sizlerde bu dile bir merhaba demek için aşağıdaki kodu yazıp kodlama dünyasına bir adım atmış olabilirsiniz.

echo “merhaba dünya”;

1 yorum

  1. Birçok yerde php dilini duymama rağmen konu hakkında bir türlü bilgi sahibi olamamıştım. Php dilinin internet siteleri için ne kadar önemli olduğunu öğrenmeme rağmen bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmem gerektiğini biliyordum. Bu yazınız ile kafamdaki bu soruları kolay bir şekilde gidermiş oldum. Bilgilendirici yazınız için çooook teşekkür ederim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.