Bilgisayar Mühendisliği

microchip

Bilgisayar mühendisliği, yazılım, donanım, algoritma çalışmalarıyla ilgilenen ve teknolojik problemlere mühendislik açısından çözümler üreten çalışma disiplinidir. Bilgisayarlar günümüzün en çok kullanılan cihazlarıdır ve hayatımızın her alanında bilişim teknolojileri kullanılmaktadır. Eğitimden sağlığa, ekonomiden endüstriye, haberleşmeden yayıncılığa kadar çok geniş bir alanda etkili olan bilişim teknolojileri, bilgisayar mühendislerine olan ihtiyacı da zorunlu kılmaktadır. İnsan yaşamını bu denli etkileyen bir disiplin olması ve geniş sahada iş olanakları sunması sebebiyle bilgisayar mühendisliği öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlerden biridir.

Bu alanda çalışmak ve bu bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin bu alanda başarı sağlayabilmek için matematik ve fizik alanlarına yatkın, mantıksal düşünme yeteneğine sahip, yaratıcı çözümler üretebilen ve hayal gücü gelişmiş, sabırlı ve çabuk pes etmeyen kişiler olması gerekmektedir. Bilgisayar mühendisliği dersleri okullara göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak bu bölümlerde okutulan dersler şu şekildedir: programlama, donanım, bilgisayar ağları, bilişim sistemleri, web tasarım, algoritma, grafik tasarım, matematik, fizik, mantıksal düşünme ve tasarım.  Bu bölüm derslerinde öğrencilere bilgisayar programlaması ve bilgisayarın teknik donanımı üzerine başlangıçtan ileri seviyeye kadar öğrenim verilir ve teorik dersler yoluyla da sayısal düşünme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği alanında çalışacak kişilerin, yenilikçi ve yaratıcı olmaları beklenmektedir. Çünkü bilişim teknolojileri günümüzün en hızlı değişen ve gelişen alanı olma özelliğini korumaktadır. Bu sebeple bir bilgisayar mühendisinin bu hızla değişen koşullara karşı sorunlara hızlı ve pratik çözümler sunabilmesi gerekmektedir. Bu alanda eğitim alınacak okul da çok önemlidir. Teknolojiyle iç içe olan bilgisayar mühendisliği gibi bir bölümün derslerinde kullanılacak laboratuarlar ve okulun teknik yapısına, okul seçiminde dikkat edilmesi iyi bir eğitim açısından faydalı olacaktır.

Bilgisayar mühendisliği iş imkanları oldukça geniştir. Bu bölüm mezunları, bilgisayar mühendisi dışında, sistem mühendisi, sistem analisti, bilgi güvenliği uzmanı, siber güvenlik uzmanı gibi unvanlarla istihdam edilebilirler. Bilgisayar mühendisliği dışında farklı bir kariyer sahibi olan kişiler de bu bölümün eğitimini almak isteyebilirler. Bölüm bu kişilere yenilikçi bir bakış açısı sunar ve mantıksal düşünme ile çözüm üretme yeteneğini arttırır.

3 yorum

  1. Bilgisayar mühendisliği hakkında çok fazla araştırma yaptım fakat gerekli bilgilere ulaşamıyordum. Bu makaleyi okuduktan sonra istediğim bütün bilgilere ulaştım mühendislik hakkında bilinmesi gereken herşey anlatılmış.

  2. Bilgisayar mühendisliği gününmüzün popüler mesleklerinden biri haline geldi. Bu meslek hakkında bilgiye ihtiyaç duydum. Sizin makaleniz sayesinde ihtiyaç duyduğum bütün bilgilere sahip oldum çok faydalı bir makale olmuş.

  3. meslek lisesine gidiyorum fakat seçi çek bölüm bulamıyordum araştırma yaptım her bölüm hakkında ama olumlu olmadı benim için çoğu ama bu yazdığınız makale benim ilerideki iş kariyerimde ne olacağımı belirledi. Teşekkürler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.